Hegyifutó Világbajnokság: Andorra

Az andorrai Canilloban került megrendezésre a WMRA. Hegyifutó Világbajnoksága 2018. szeptember 16-án.  Magyarországot egy 16 fős csapat képviselte, melyet 3 fős technikai kísérő gárda segített. A WMRA szombati kongresszusán Gerlei Tamás és Berendi Antal képviselte a Magyar Atlétikai Szövetséget. A junior korú futók számára a szervezők egy 7.35 km-es pályát jelöltek ki 576 méteres szintkülönbséggel, míg a felnőttek számára a táv 11.93 km-es volt, melyben 1028 méteres szintet kellett leküzdeni.

A junior lányok rajtoltak elsőként a vasárnapi versenyen, ahol ugandai siker született Risper Chebet személyében. A lányoknál a legjobb magyar Csiszár Vivien (GYAK) lett, aki 51 perc 21 m. perces futásával a 34. helyen ért célba, de tőle nem messze a 37-ként haladt át a célon Bánhidi Eszter a BHSE versenyzője 51 perc 58 m. perces időeredményével. A Budaörsi DSE atlétanője Vékony Vanda a 44. helyen ért fel a hegy tetejére 54 perc 26 m. perces futással, míg Jánosi Lilla (BEAC) 57 perc 15 m. perces idejével az 50. pozícióban haladt át a célvonalon. A csapatversenyben 115 helyezéspontszámmal, a magyar csapat a 12. helyen végzett.

A második futam a junior korú fiúk futama volt, ahol a magyar csapat tagjai szorosan követték egymást és tíz helyezésen belül végeztek egymáshoz képest a versenyben. A legjobb magyar fiú az MVSI versenyzője Farkas Balázs András lett 46 perc 40 m. perces futásával, mellyel az 52. helyre volt elég. A junior magyar bajnok Marx Balázs (Futóbarátok) 47 perces 36 m. perces időeredményével az 56. helyen ért célba és szorosan a nyomában érkezett Juhász Patrik a GYAK atlétája, aki 47 perc 57 m. perc alatt teljesítette a távot és 57. helyen haladt át a célvonalon. A Futóbarátok versenyzője Marx Bálint 49 perc 56 m. perc alatt ért fel a hegycsúcsra, mellyel a 62. helyen végzett. A fiúk a csapatversenyben a 13. pozíciót szerezték meg 165 helyezéspontszámmal.

A nap harmadik futamában a felnőtt nők álltak rajtvonalhoz, ahol kenyai győzelem született. Ebben a kemény és színvonalas mezőnyben első magyarként az aktuális magyar bajnok Ősi Eszter Aliz (VISE) ért célba 1 óra 18 perc 51 m. pereces ideje a 46. helyre volt elég. A következő magyar a VEDAC futónője lett Badis Anissa Zsófia, aki 1 óra 24 perc 48 m. perc alatt teljesítette a távot, ezzel a 60. helyen végzett a versenyen. Az ELTE SE versenyzője Posztós Kitti nem sokkal Anissa mögött érkezett 1 óra 25 perc 49 m. perces időeredményével a 62. helyen haladt át a célvonalon. A csapat negyedik tagja Kodzsagogov Zsaklin (Kaposvári AC) a 70. helyen végzett 1 óra 33 perc 11 m. perces idejével. Magyarország női felnőtt csapata a 168 helyezéspontszámmal a 13. helyen végzett a nemzetek versenyében.

Az utolsó futamban a felnőtt férfiak rajtoltak el meghódítani a hegyet. A férfiaknál hármas ugandai győzelem született, így a fiaink sem volt könnyű dolga a mezőnyben. A férfiak között jó verseny alakult a BHSE futója Khoór Bence és a magyar bajnoki cím birtokosa Fonyó Sándor (VEDAC) között. A versengést az előbbi futó “magyar győzelmét” hozta. Bence 1 óra 09 perc 03 m. perces időeredményével a 75. helyen végzett a VB-n, míg Sanyi 48 m. perccel később haladt át a célvonalon a 77. pozíciót megszerezve. Dani Áron (BEAC), akit a pályaversenyekről ismerhetünk inkább, az erős pályát 1 óra 20 perc 57 m. perc alatt szaladta végig, ezzel a 101. helyen végezve, míg a  TFSE atlétája Mester Bálint Márton 1 óra 23 perc 16 m. perc alatt ért fel a hegytetőre, mely a 104. helyre volt elegendő. A magyar csapat a színvonalas mezőnyben a 22. helyen végzett 252 helyezéspontszámmal.

A válogatott tagjainak a megfelelő és eredményes szerepléshez tiszta szívből gratulál a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága.

Hegyifutó Világbajnokság eredménylistáját ITT tekinthetitek meg.

A Magyar Válogatott tagjai a barcelonai repülőtéren

(Fotó: Magyar Válogatott)