5+1 Interjú, 12. rész: Bükk Kapu Trail a kulisszák mögött

A Kulisszák mögötti részekkel a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat versenyeit szeretném bemutatni nektek és ezzel kicsit közelebb hozni hozzátok a magyar hegyifutást. A következő részben a Kupasorozat egy új állomását elemezzük a Bükk Kapu Trailt, mely Felsőtárkányon kerül megrendezésre. A beszélgető partnereim a verseny főszervezője Pelbárt Zoltán és a verseny egyik résztvevője Földvári Zoltán lesznek.

Pelbárt Zoltán (A Bükk Kapu Trail főszervezője)

A Bükk Kapu Trail rendezői csapata

Bíró Károly Róbert: Honnan ered a verseny alapötlete, voltak már előzményei vagy egy teljesen új rendezvényről beszélhetünk?

Pelbárt Zoltán: Nem újkeletű a verseny hiszem már több mint negyed századdal ezelőttiek az alapok. 1992 nyarán már megrendezésre került az ősverseny az Egerhez közeli Ostoros község melletti tónál, amikor 10-12 sportszerető – főleg – triatlonos összeállt, hogy egy elérhető, könnyen teljesíthető erőpróbát kínáljon az érdeklődőknek. – Azon év őszén a rendezői stábból alakult meg az Egri Triatlon Klub (ETK). – Az akkor még ritkaságnak számító tereptriatlon versenyt nagyon jól fogadták mind a versenyzők, mind a támogatók. Az ostorosi tónál 19 éven keresztül voltak versenyek. Minden évben volt tereptriatlon, 7-8 éven keresztül terepduatlon és elszórva kb. 8-10 alkalommal terepfutóverseny is. 9 évvel ezelőtt került át a verseny Felsőtárkányba a Szikla-forrás mellé, ahol már XXI. századi körülmények között vártuk a versenyzőket. Megmaradt egészen a tavalyi évig a tereptriatlon verseny rendezése, de ezzel párhuzamosan már 2-3 féle távon terepfutó számokat is kiírtunk. Versenyeinken általában 100-150 fő indult el összesen. A legtöbb induló 2015-ben volt 205 fővel.

BKR: A versenypálya vonalvezetése saját ötlet, közös munka eredménye vagy egy másik személy pályaötlete?

PZ: A terepfutó edzéseinket szinte kivétel nélkül a Bükk hegységben végezzük. Az elmúlt évtizedek alatt keresztül-kasul befutottuk már szinte az összes jelzett és egyéb erdei útját, rendszeresen részt is veszünk a Bükk-hegységben rendezett versenyeken. Az idei év versenypályájának ötlete az egyik ETK-s tagunk, Kovács Laci fejéből pattant ki, aki nem mellesleg magyar válogatott hegyikerékpáros volt, többször szerepelt a nagyatádi ironman verseny első 10 helyezettje között, és mind a mai napig ő tartja a legjobb futóidőket többféle versenytávon a Bükkben. A versenypálya végleges vonalvezetése többszöri lefutás, tesztelés után alakult ki. Erről elismerően szóltak az idén Pelsőczy Attiláék is.

BKR: Információim szerint, nem titeket kerestek meg, hanem ti kerestétek meg a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottságát, hogy szeretnétek részt venni a Kupasorozatban. Honnan ered ennek az ötlete illetve megérte-e jelentkezni a Kupába?

PZ: Közel 30 éves versenyrendezői tapasztalattal többen rendelkezünk. Szerencsére áll mögöttünk egy olyan stabil rendezői csapat, amelyik évről-évre szinte állandó. Ez az állandóság roppant fontos tényező egy versenyrendezésben, mert kiszámíthatóvá válik a rendezői feladat, kevesebb logisztika szükséges és az is kevesebb energia ráfordítással. Amikor 2017 végén kérdésessé vált, hogy érdemes-e tovább megrendezni a tereptriatlon versenyünket, akkor döntöttünk arról, hogy lehetőség szerint „ne dobjuk ki” a felhalmozott rendezői tapasztalatunkat, hanem ültessük át más terep rendezvénybe. Szorgalmasan bújtuk a versenynaptárakat, sportos oldalakat, személyesen is gyűjtöttük az információkat. A Kupasorozat már ismert volt Felsőtárkányban, így annak környékén is. Mivel az ETK rendezői csapata már többször rendezett – tereptriatlon – országos bajnokságot is, így bátran belevágtunk – egy belső egyeztetés után -, hogy mérjük meg magunkat egy komoly múlttal rendelkező futósorozatban is. Ehhez jött kapóra egy olyan augusztusi időpont, amikor nem volt még helye a Kupasorozat IX. versenyének. Megérte-e jelentkezni? Hosszú távon biztosan. Addig pedig fel kell építeni a versenyt, el kell helyezni a (terep)futótársadalom „fejében”, meg kell találni azt a kis rés(z)t, amit ezzel a versennyel fel lehet tölteni. Azt biztosan állíthatom, hogy ez a verseny szinte csak pozitív benyomásokat hagyott minden rendező kollégában. Rajtuk nem múlik a verseny jövőbelisége.

BKR: Idén első alkalommal volt a verseny a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat része. Mik a tapasztalatok emelte a Kupához való csatlakozás a nevezők létszámát és a verseny színvonalát?

PZ: Egyelőre még nem igazán érződött a nevezők létszámában az emelkedés. Inkább egyfajta strukturáltsági átrendeződés volt tapasztalható. Az eddigi stabil indulók maradtak, akikhez újabb futók csatlakoztak, de lemorzsolódni látszanak azok, akik a triatlon miatt is kötődtek hozzánk. Ez egy természetes átalakulás. A Kupában való indulás akkor lehet igazán vonzó, ha mi eltaláljuk azokat a pályákat amiért érdemes ide utazni, valamint meg tudjuk szólítani azokat a futókat, akiknek a verseny mellett egyéb elfoglaltságot is fel tudunk kínálni mert átalakulóban van az a trend, hogy jövünk futni majd (az eredményhirdetést sokszor meg se várva) megyünk haza. Jöjjenek minél többen családostul, hiszen itt találnak a hosszabb futótávok mellett néhány kilométereset is. A gyereknek szánt Manófutás pedig már évek óta nagyon népszerű.

BKR: Voltak pozitív visszajelzések a versenyről, ami jó hír a szervezőknek. Véleményed szerint várható, hogy sok visszatérő futó lesz a jövőévi versenyre?

PZ: Jövőre augusztus utolsó hétvégéjén szeretnénk megrendezni a versenyeinket. Ezt több okból tesszük. Eddig kötődtünk a minél melegebb szabadtéri vízhez a triatlon verseny úszószáma miatt. Futhatóbb időjárás szempontjából kedvezőbb lehet már egy nyárvégi időpont is, mint egy augusztus eleji szinte garantált kánikulai napon való rendezés. A visszatérő futók magas létszámában bízunk, rajtunk a rendezőkön nem fog múlni. Az látható, hogy a Kupasorozat versenyein induló futók száma nagy ingadozást mutat. Ezt még mi is elemezni fogjuk. Ez nyilván egy sok összetevős helyzet, ahol több változtatható paraméter is befolyásolja a „végeredményt”.

BKR: Mivel lehetne még kedveltebbé tenni a versenyt, vannak-e ilyen ötleteitek, amit a jövőbeli versenyeken alkalmazni szeretnétek?

PZ: A visszajelzések jók a versenyről. A cél, minél szélesebb körben ismertté tenni a rendezvényt. Ehhez még többféle médiánál kell az ingerküszöb értéket elérni. Tudjuk, ez nem megy egyik napról a másikra. Minél hamarabb fel kell kerülni a versenynaptárakba, előre tervezhetővé kell válnia a rendezvénynek. A többlábon álláshoz befogadjuk, sőt hívjuk  a Spartan Race versenyek résztvevőit, jöjjenek, fussanak nálunk – a terep adott -, sőt üres kézzel sem fognak haza menni.

Földvári Zoltán (A Sprint Futóklub versenyzője, a verseny résztvevője)

Bíró Károly Róbert: Ha egy 1-10-ig terjedő skálán kellene értékelned a verseny pályáját, ahol a 10-es a legnehezebb, mekkora pontot adnál rá és miért?

Földvári Zoltán: Tetszett a pálya.. én 6-os nehézségűnek értékelném, mivel futottam már könnyebb, és nehezebb versenyen is. Egy jól felkészült futónak nem okozhat gondot.. mivel nagyrészt kellemes erdei utakon halad.. kivétel a fordítónál az a kb. 4 km-es kör! Onnan viszont csodálatos volt az egri látkép!

BKR: Számodra melyik volt a pálya legkihívóbb része, melyet kicsit nehezebben teljesítettél?

FZ: A 7-12 km közötti rész, ahol az a kb. 4 km-es kör van! Az se lefelé, se felfelé nem futható könnyen! Kutya nehéznek találtam azt a szakaszt, ahol tulajdonképpen ki is merült a kevés edzés miatti erőm! Borzasztó meredek volt lefelé is és felfelé is, ahol rengeteget gyalogoltam, erőhiány miatt.. nem beszélve a bokanyíró, nagyon veszélyes, sziklákkal, nagy kövekkel teli ösvényről!

BKR: Van a Kupasorozatban egy másik felsőtárkányi futam is, amin már párszor szintén részt vettél. Melyik pálya az izgalmasabb és kihívásokkal telibb és miért?

FZ: Ezen egyszer voltam, és ez izgalmasabb, plusz szebb is az egri panoráma miatt.. viszont nehezebb a 4 km-es visszafordító kör része! A másikon többször voltam.. nekem az jön be jobban.. mivel oda csak erő kell, és nincs benne olyan nagyon nehezen futható, bokatörő rész.

BKR: Véleményed szerint milyen a verseny szervezése, megfelel-e a futók elvárásainak illetve építő kritikaként van-e valahol még javítani való a szervezésben?

FZ: Szerintem a jó szervezéssel, és a kedvességgel nincs semmi baj. Gyönyörű helyen van a versenyközpont, és a rajt-cél hely. Számomra egy dolog negatív.. hogy nincs tusolási lehetőség! Ugyanez Győrújbarátra is vonatkozik.

BKR: Mennyire vagy motivált abban a kérdéseben, hogy jövőre is ellátogass erre a versenyre?

FZ: Maximáltan motivált vagyok.. és mindenképpen szeretnék eljönni!

BKR: A verseny idén volt először része a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozatnak. A gonosz kérdésem pedig az lenne pedig, hogy 2019-ben is maradjon-e a verseny a Kupasorozat része vagy ne? Bármi lesz a válaszod kérlek azt mindenképpen indokold meg.

FZ: Mindenképpen maradjon a sorozatban.. és pedig azért, mert idén meghaltam a 9-10 km közötti rész körül…. ezért jövőre rendes felkészüléssel, minimum 10-15 percet javítani szeretnék!

Az interjúkat készítette:

Bíró Károly Róbert,

a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottságának a tagja 

Az olvasóinknak a figyelmet ismét szeretném megköszönni továbbra is bízom benne, hogy sikerült kimeríteni az érdeklődők kíváncsiságát a válaszokkal és valamivel közelebb hozni a hegyifutást az olvasó közösség szívéhez. Sorozatunk következő részében “A pályáról jelentjük” második részével fogok jelentkezni, melyben a Futapest Zebegényi Terepfutás egyes indulóit fogom szóra bírni.

Akiben bármilyen kérdés, kérés merül fel az 5+1 Interjú beszélgetős sorozattal kapcsolatban, az bátran írjon nekem a kapcsolat.bkr@gmail.com e-mail címemre, ahol amint időm engedi válaszolok, javaslatot nyújtok.

A versenyszezon hátralévő részére is sok sikert és sérülésmentes felkészülést kíván a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága.