5+1 Interjú, 22. rész: Trail multiNavigator Ösvényfutóversenyek a kulisszák mögött

A Kulisszák mögötti részekkel a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat versenyeit szeretném bemutatni nektek és ezzel kicsit közelebb hozni hozzátok a magyar hegyifutást. A következő részben a Kupasorozat főtámogatójának versenyeit elemezzük a Trail multiNavigator Ösvényfutóversenyeket illetve kivételesen a Kupasorozat támogatásáról is szót ejtünk. A beszélgető partnerem a versenyek főszervezője, a multiNavigator tulajdonosa Guttmann Zoltán lesz.

Guttmann Zoltán (a Trail multiNavigator Ösvényfutóversenyek főszervezője, a multiNavigator tulajdonosa):

Bíró Károly Róbert: Honnan ered a versenyek alapötlete, voltak már előzményei vagy egy-egy teljesen új rendezvényről beszélhetünk?

Guttmann Zoltán: Korábban egy Landrover terepjáróval vettem részt különböző off-road autós versenyeken, ami után elkezdtem gondolkodni, hogy csinálni kéne valami mást, amiben a GPS-es navigációt is bele lehet vonni. Kitaláltam és megcsináltam a multiNavigator GPS-es offroad versenyeket, amiket erdőben terepjáróval kellett végezni és nem az volt, hogy előre kiszalagozott vagy itiner segítségével meghatározott útvonalon kell végigmenni, hanem a pontok megtalálása és a megtalálás sorrendje adta a kihívást, miközben komoly speciális feladatok is benne voltak. Aztán továbbfejlesztettem és még izgalmasabbá tettem ezeket a játékokat, mert variáltam a pontok megtalálásának módját is. Csináltam, ideiglenes pontokat, amik csak egy adott időintervallumban voltak elérhetők, csináltam zsákmánypontokat, amik az első megtalálóé voltak és csináltam mozgó pontot is, amik adott sebességgel elindultak egy adott helyről és időpontban aztán megérkeztek adott  időpontban egy másik helyre, ami közben egyenesvonalú-egyenletes mozgást végeztek. Aztán csináltam útvonal optimalizálós játékot is, ahol a távolság rövidsége volt a mérvadó és a nyerő. Ezek a terepen vezetést és a logikus gondolkodást vegyítették. Aztán ezeket az autós játékokat adaptáltam terepen futás játékokra, versenyekre. Ezek inkább csapatépítő játékok voltak illetve tájfutóversenyeken kiegészítő versenyek voltak vannak most is, és itt is a fizikai állóképességet és gyorsaságot a logikus gondolkodással vegyítettem, mint a tájfutás esetén, csak míg a tájfutásban adott a pontok megtalálásának sorrendje adott, és amiben variánsok vannak, az a pontok közti útvonalválasztás. Az én versenyeimen azt is ki kell találni melyik a pontok megtalálásának sorrendje és utána jön az átmenet optimális kiválasztása. Ezek a versenyek éjszakai rendezésben a legvagányabbak és leglátványosabbak.

BKR: A versenypályák vonalvezetése saját ötlet, közös munka eredménye vagy egy másik személy pályaötletei?

GZ: A pályák általában a terep adottságait figyelembe véve találom ki és/vagy hívok segítséget. Mindig szeretem, ha többen vagyunk a pályák kijelölésénél, mert több szem többet lát és jobb adottságú pályákat tudunk kitalálni. Szinte brainstormingolunk ilyenkor és sok variáció közül választjuk ki a legjobbat, legelsőnek azt figyelve, hogy egy futónak élvezetes legyen és változatos a terep. Azt szeretem, ha minél több vékony kis barátságos ösvényen lehet futni kerülgetve a fákat sok lankás lejtővel és nem túlmeredek emelkedőkkel. Ha van néhány izmos hegyoldal vagy hosszabb és meredekebb lejtő azt is jónak tartom, mert minden ilyen technikás rész a technikai tudást előtérbe helyezi és nem mindegy, hogy valaki, hogy osztja be az erejét az emelkedőkön, és hogy tudja a lejtőfutás technikáját kidomborítani és előnyt szerezni belőle.

BKR: Miért pont a hosszabb táv számít bele a Hegyifutó Kupasorozatba, ezek az erősebb pályák vagy más szempont(ok) alapján alakult ez így?

GZ: A versenyeink tervezésénél ki akarunk szolgálni mindenkit, van egy S pálya, ami 14-18 km hosszú akármennyi szinttel ezt egy utcai futó, aki  max félmaratonig hajlandó elfutni annak sem okoz gondot és egy M pálya, ami félmaratontól 30 km-ig húzódik, de a 25 km-hez konvergál mindig. Az pedig egy igazi terepfutó belépő versenytávja. Aki ennél hosszabbat akar futni annak is kínálunk lehetőséget, mert a nevezéssel a várfutást is megcsinálhatja és az már ultra táv lesz, mert a várfutás plusz 20 km körüli táv és együtt a kettő már mindenképp ultra. A kupasorozat pedig megérdemli, hogy a közepes távolság legyen a megmérettetés, mégse egy sprint ami, egy órás futás számítson bele a végső sorrendbe.

BKR: Milyenek a visszajelzések a futók részéről, a versenyekről, mennyire tudtak a versenyek beleilleszkedni a Kupasorozatba?

GZ: Eddig még csak két versenyünk volt a kupasorozatban, két évvel ezelőtt és most valamint idén még a november 3-án a Gémhegyi versenyközponttal a Vértesben lesz a következő állomás. Az áprilisi Hollókői futam sajnos ütközik egy másik meglévő futammal és mivel mi később jeleztük a versenyt ez most nem lehet a kupasorozat része.
Mivel a multiNavigator terepfutó versenyeket a már meglévő és népszerű tájékozódási futó versenyek mellé kísérőversenyként szervezzük így a tájfutóversenyekkel együtt és azon lévő futamokkal együtt egy komoly létszámú futófesztivállá válik a verseny. Ősszel a november 3. vasárnapra tervezzük a következő kupafutamot, ami szintén a Vértesben lesz A Gém hegyen lévő versenyközponttal.

BKR: Mivel lehetne még kedveltebbé tenni a versenyeket, vannak-e ilyen ötleteitek, amit a jövőbeli versenyeken alkalmazni szeretnétek?

GZ: Igyekszünk fejleszteni a versenyközpontok körítését, sok árus, büfé, óvoda a családoknak, hogy amíg apa fut anya is futhasson és a gyermekre szakértők vigyázzanak, és a gyerekversenyeken lehessen mellettük addig is valaki, és az eredményhirdetésnél  az egész család ott lehessen. Célkaput már csináltattunk már és fejleszteni fogjuk közösen az egyéb kiszolgáló eszközöket, hogy az erdő közepén is minden igényt kielégítő színvonalas szolgáltatás legyen elérhető. Továbbá a nevezést és a rajtcsomagok átvételét egyszerűvé és mindenkinek hozzáférhetővé tennénk. A versenyünk még most fejlődésben vannak, de nem szeretnék soha senkinek azt mondani betelt a létszám és te nem jöhetsz futni.

BKR: Honnan ered ez a jó kapcsolat a Kupasorozat szervezők és a multiNavigator között, közötted?

GZ: Már a kezdetektől, amikor megalakult a MAHFUSZ (Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség, a szervezet a 2012-es új sporttörvény rendelkezései szerint megszűnt. – a szerk.) már volt kapcsolat Berendi Tónival, Stépán Zsolttal és Talabér Attilával, no meg Pálfi Tónival, aki sajnálatos módon nemrég elhagyott bennünket. Még nyolc évvel ezelőtt megkerestek az támogatásra és közös munkára és eddig korrekt volt az együttműködés, amit megér fenntartani és tovább fejleszteni.

BKR: Miért éri meg neked ezt a Kupasorozatot támogatni, hogyan tudsz profitálni belőle?

GZ: A versenyzők találkoznak a  bolt nevével és az, hogy nyereményekkel motiválva vannak a még jobb eredmény elérésében színvonalas versenyeket jónevű futókkal jó versenyt eredményeznek így a jó verseny jó, terepfutóbolt kapcsolat erősíti egymást és mindenkinek jó az együttműködés. Továbbá még az tetszik, ha van valami marketing ötlet, akkor nincs ellenállás a kupasorozat gazdái részéről, hanem keressük a megoldást, hogy mindenki jól járjon. Korábban más versenyek szervezőivel belefutottam falakba és úgy éreztem irigység és dac miatt volt ellenállás több win-win szituáció elbukásában. Itt együttműködés valódi értelemben valósul meg.

BKR: Véleményed szerint, hogyan viszonyulnak a futók a Kupasorozathoz illetve hozzátok a főtámogatóhoz?

GZ: Amit tudok és érzek, hogy a nyereményeket szeretik, mert az ajándékutalványokért a boltba nálunk mindig hasznos és minőségi felszerelést tudnak kapni, és nem egy bögrét vagy egy tucat pólót nyernek. Az első versenyünkön a rajtcsomagban kapott fejpánt és a befutó ajándék inov-8 futócipő, amit minden teljesítő futó megkapott a saját lábméretében, komoly elismerést adott a  résztvevőktől. A kijelölt pályák futhatóságban és futásélményben eddig pozitív visszajelzésben voltak, mindenki elégedetten mondta, hogy tetszett neki – vagy csak hízelegni akartak.

BKR: Más sport rendezvényeket is, ilyen mértékben tudsz támogatni? Ha igen, megtudhatjuk, hogy melyek ezek a rendezvények?

GZ: Van még néhány másik versenyszervező, aki megkeresett, hogy támogassam a versenyét, amit ha minőségi színvonalas versenynek ítélek, meg akkor támogatom. Ilyen rendezvények még a Pilis Trail, a Sopron Trail, valamint a kedvenc versenyem a tájfutó sörváltó, ami nagyon látványos és izgalmas futóverseny.

BKR: Te, nem csak vezetője vagy a multiNavigatornak és támogatója a Hegyifutó Kupasorozatnak, ha szervezője egy-két versenynek és résztvevője jó pár futóversenynek. Nem csak átadod a díjakat, hanem a kilométerekkel is megküzdesz. Ez csak saját hóbort vagy ezzel példát akarsz mutatni a jövő generációinak és a társadalomnak, hogy így is lehet?

GZ: Mondhatnék nagy szavakat, hogy igen küldetés, meg, hogy kyru for president, de nem. A futás, mint egy jó sport megmaradt hobbinak. A tájfutást nagyon szeretem, mert ott a természetben futok és gondolkodni is kell, és ha elfáradok, akkor úgy csinálok, mintha gondolkodnék és tudok pihenni büntetlenül és szégyenérzet nélkül térképpel a kezemben okosan bámulva azt. Mellette szeretek betonon, utcai futóversenyeken is részt venni és csinálom, a futást nem csak beszélek róla. Ha csinálom, sokkal hitelesebbnek tűnők és ez sokat számít arról nem is beszélve, hogy egy-egy terméket személyesen is kipróbálok, és csak akkor tartom és próbálom eladni, ha van értelme azt bárkinek is használni. Vannak célok is, amiket teljesíteni akarok, és minden futást élményfutásnak akarok betudni. Megcsináltam már a New York Maratont és idén a Berlin Martonra van indulásom és elmegyünk Honolulura is futni egy maratont – mindezeket élvezni akarom, mint ahogy az Ultrabalatont három fős csapatban a távot leküzdeni. Na, ez utóbbi tényleg kihívás lesz. Amit talán küldetésnek érzek, hogy meg akarom tanítani a hobbi futókat helyes technikával futni és rávenni a magukat profinak tartó futókat is, hogy gondolják meg a mezítlábas technikának az előnyeit és hatékonyságát, ha mást nem futóiskolában vagy edzésen gyakorolva, hogy a versenyfutások eredményesebbek lehessenek. Emiatt minden második héten a boltból indulva tartunk futóiskolát, közösségi edzést a Népligetben, ami ingyenes és bárki számára elérhető. Amire nagyon furcsán tudok tekinteni, amikor menő futók vagy edzők, nagy szájjal harsogják, hogy sarokra érkezve kell talajt fogni futásnál, mert a magas sarokalátámasztású puha szivacsos cipőben így tudnak futni. Azt értem, hogy ilyen cipőben így szaladnak, de ez nem jó és hatékony technika szerintem. Én már régóta szinte mezítláb futók és azóta nincs sérülésem.

BKR: Mik a tervek a jövőre nézve, a Hegyifutó Kupasorozat támogatását továbbra is tudod vállalni illetve vannak-e ötleteid más terepversenyek szervezésére is?

GZ: A jövőre tekintve akarok egy stabil és népszerű multiNavigator versenysorozatot ahová mindenki el akar jönni és lefutni a pályákat, valamint minél több futónak akár amatőr akár versenyző, hogy igenis fontos a futás technikája, mert hatékonyabban lehet teljesíteni a versenyeket. Hegyifutó kupasorozat  népszerűséget tekintve megérdemli a támogatást részünkről, és remélem a jövő évben már az idei kettőről, háromra tudjuk növelni a kupasorozatba beleilleszkedő multiNavigator futóversenyek számát, és ha sikerülne olyan népszerűre változtatni a Várfutást, akkor idővel akár a várfutás teljesítése is a kupasorozat része legyen.

Az interjút készítette:

Bíró Károly Róbert,

a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottságának a tagja 

Mint már annyiszor, most is csak remélni tudom, hogy sikerült olvasóink kíváncsiságát kimeríteni ebben az 5+1 Interjús részben is, melyben Guttmann Zoltánnal a multiNavigator tulajdonosával és versenyek főszervezőjével konspiráltam. Sorozatunk következő részében egy újabb A pályáról jelentjük részben fogom az interjú alanyaimat kérdezni.

Akiben bármilyen kérdés, kérés merül fel az 5+1 Interjú beszélgetős sorozattal kapcsolatban, az bátran írjon nekem a kapcsolat.bkr@gmail.com e-mail címemre, ahol amint időm engedi válaszolok, javaslatot nyújtok. 

A versenyszezonhoz sok sikert és sérülésmentes felkészülést kíván a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága.