Gyurkó Fanni és Jenkei Péter a Hegyifutó OB-n

Július 18-án immáron 12. alkalommal kerül megrendezésre a Hegyifutó Országos Bajnokság.

Két helyszínről lesz rajt: Veronika-rét 5 km (+300 méter szint) és Parádfürdőről a 10 km (+850 méter szint).

Rekord létszámú nevezés érkezett újonc korosztálytól egészen felnőttig, 125 futó jelezte indulási szándékát, izgalmas verseny ígérkezik.

Két kiemelkedő atléta is rajthoz áll a hosszabbik távon: Gyurkó Fanni és Jenkei Péter, mindketten a Vasas versenyzői.

Gyurkó Fanni idén februárban futott maratonin 2:35:57 Sevillában.

“A koronavírusos korlátozások miatt ez az első alkalom, hogy haza tudok jönni Magyarországra meglátogatni a szüleimet-kezdte az interjút Fanni. Itt Skóciában (Skóciában lakik-a szerk.) ebben az évben már előre láthatóan nem lesznek versenyek. A magyar versenynaptárt tanulmányozva láttam hogy pont most lesz a hegyifutó ob és gondoltam, hogy kipróbálom magam ebben a versenyszámban. Igazából a hegyifutas nem új számomra, itt Skóciában felkészülési versenyként néha indulok hegyifutó versenyeken. A fölfelé és terepen való futás egyébként is az edzéseim része, a hétvégi hosszú futásokat erdei utakon szoktam futni. Csak az általános elvárásaim vannak magammal szemben, ami az adott körülmények között kihozni a legjobbat magamból, nincs összehasonlítási alapom, mert még nem versenyeztem ezen a pályán és ebben a versenyszámban. De azt gondolom hogy egy maratonihoz hasonlóan az a célravezető ha a verseny három negyedéig tartalékol az ember, hiszem itt kezdődik a legmeredekebb szakasz és a verseny.

Jenkei Péter 2019-ben a legjobb férfi maratonista volt Magyarországon, így várja a hétvégi versenyt:

“A tavalyi évem kimondottan jól sikerült, hiszen mindhárom maratonom maradandó élmény volt. A Hamburgban futott 2:17:42, illetve a Frankfurtban elért 2:18:34 a két legjobb magyar időeredmény volt 2019-ben, míg Budapesten sikerült megnyernem a magyar bajnokságot. Az idei évben is úgy terveztem, hogy a maratonok állnak majd a középpontban, de az élet közbeszólt… Ennek ellenére nem viselt meg különösebben a rendhagyó helyzet, igyekeztem a lehető legjobban kijönni belőle. Még soha nem edzettem annyit, mint az elmúlt félévben, sikerült stabilan heti 200-210 km-t futnom, biztos vagyok benne, hogy ennek meglesz az eredménye. Korábban is sokat futottam a Budai-hegységben, de amióta két éve Hidegkútra költöztünk edzéseim nagyjából 70-80%-át terepen végzem. Ha adódik olyan alkalom, amikor az edzéseim közé jól beilleszthető egy-egy terep- vagy hegyifutó verseny, szívesen elindulok. Ilyen volt pár éve a Crosskovácsi, a Szénás Kör teljesítése vagy éppen most a Hegyifutó OB. Szóval a maraton mellett továbbra is az utcai, illetve pálya versenyek maradnak fókuszban, de szeretem az ilyen jellegű versenyeket is és nagyon várom már a hétvégi versenyt! Már csak azért is, mert tavaly is szerettem volna futni, de akkor máshogy alakult, viszont örültem neki, hogy vasasos klubtársam Molnár Ákos nyerni tudott.”

OB nevezések: https://atletika.hu/sites/default/files/masz/nevezesek/2020/hegyifuto_ob_nevezesek_2020_jav.pdf

Versenykiírás: https://atletika.hu/sites/default/files/masz/kiirasok/2020/paradfurdo-kekesteto_ob_2020-jav.pdf