5+1 Interjú, 16. rész: A győztes szemszögéből / Behan Anikó

A győztes szemszögéből részekkel egy-egy nagyobb győzelmet aratott futóval fogok beszélgetni. Az interjúkon keresztül megismerhetitek az adott interjúalany nézőpontját az adott versenyről vagy versenysorozatról, a verseny hangulatát, a versenyző belső vívódásait, mellyel az olvasók, tehát a Ti számotokra szeretnénk a magyar hegyifutást egy kicsit közelebb hozni. Ezek a részek abban lesznek különlegesek, hogy a riportalany nem 5+1 kérdésemre fog válaszokat adni, hanem 10+1-re. A debütáló részben a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat 2018-as női győztesével, Behan Anikóval fogok társalogni, aki idén címvédőként kezdte meg a sorozatot.

Behan Anikó (A Zenit SE futója, a multiNavigator Hegyifutó Kupa 2017-es és 2018-as női győztese):

Bíró Károly Róbert:  Tavaly az utolsó fordulóban sikerült megszerezned a győzelmet. Érezted, hogy megszerezheted a végső győzelmet vagy csak így alakult?

Behan Anikó: A sorozat elején nem gondoltam rá, de ahogy közeledett a vége láttam, hogy minden esélyem megvan ahhoz, hogy ne csak a Senior, hanem az abszolút versenyben is ott legyek az első helyen.

BKR: Idén címvédési szándékkal kezdted meg a sorozatot vagy a lesz, ami lesz elvet vetted alapul?

BA: Nem gondoltam a címvédésre. Volt több olyan verseny, amin nem tudtam részt venni, de a korcsoportos első helyet szerettem volna megszerezni.

BKR: Kik voltak a legkeményebb ellenfelek az elmúlt két év során?

BA: Nem szeretnék kihagyni senkit, de minden versenyen volt valaki a hegyifutás élmezőnyéből, és egyre több fiatal kerül fel a felnőtt korosztályba, akik szeretik ezeket a versenyeket.

BKR: Van-e a Kupasorozat állomásai között olyan verseny, ami nagyon a szívedhez nőtt és, ahova szívesen visszatérnél és kérlek, indokold meg is a válaszod?

BA: A 2018-as sorozatban nem tudtam ezen a versenyen részt venni, de más verseny keretében idén is volt lehetőségem Felsőtárkányban futni, gyönyörű környezet, változatos, technikás pálya.

BKR: Idén a válogatottságot is sikerült kiharcolnod Felsőtárkányban. Meghatározó élmény volt-e számodra illetve, hogy értékelnéd az EB-n nyújtott teljesítményedet?

BA: Talán ezért is kedvelem ezt a helyet. A válogatottba való bekerülésnek nagyon örültem, az EB-n nyújtott teljesítményemmel meg vagyok elégedve, van még hova fejlődni, de semmilyen hiányérzetem nem maradt a verseny után.

BKR: Nőkkel nem könnyű élet(érett)korról beszélni, de meg kell, hogy kérdezem, mivel már pár évvel a negyven éves kor felett vagy már. Hogyan csinálod, mi a titkod, hogy a legtöbb versenyen az élmezőnyhöz tartozol és fiatalokat megszégyenítve eléggé könnyen húztad be a Hegyifutó Kupát másodszor?

BA: Lehet jók az adottságaim, és biztos hozzájárul az is, hogy 20 éves koromig versenyszerűen futottam, igaz utána jött egy 23 év kihagyás, (amit így utólag kicsit sajnálok) de valószínű ennek is köszönhetem, hogy mintegy három év alatt idáig fejlődjön a teljesítményem.

BKR: Egy igazolt sportoló számára mindig kihívást jelent a civil- és a sportélet összeegyeztetése, te ezt, hogy tudod megoldani, úgyhogy mindkét oldalon megállod a helyedet?

BA: Szinte minden percem be van osztva, nem mindig könnyű, de gondolom minden családos női sportoló így van vele. Már előző nap eltervezem, hogy másnap mikor lesz időm futni, a munka és a családi programok függvényében.

BKR: Ha egy 1-10-ig terjedő skálán kellene értékelned a teljes Kupasorozatot, ahol a 10-es a legnehezebb, mekkora pontot adnál rá és miért?

BA: Voltak nehezebb és könnyebb pályák is, így összességében 7-est adnék.

BKR: Véleményed szerint milyen volt az egyes versenyek és a Kupasorozat szervezése, megfelel-e a futók elvárásainak illetve építő kritikaként van-e valahol még javítani való a lebonyolításban?

BA: A szervezéssel meg vagyok elégedve, nagyon jónak tartom, hogy többféle versenyből áll a sorozat, így mindenki talál számára ideálist, amellett, hogy más típusú pályák kihívások elé állítják őket.

BKR: Kik segítenek a felkészülésben, ami a sikereidet hozza és van-e olyas valaki, akinek különösképpen szeretnéd, megköszöni ezeket a sikereket?

BA: Az edzések nagy részét egyedül csinálom, heti egyszer miskolci futókkal edzek, ha Salgótarján környékén vagyok, a Zenit SE futóival csináljuk meg a napi programot. Szeretnék köszönetet mondani Telek Andrásnak és Szász Lászlónak, akik az edzéseimet irányítják, a futóknak, akikkel együtt futunk, és a versenytársaimnak, akik a jobb eredmények elérésére ösztönöznek.

BKR: Azt hiszem, ez a kérdés nem maradhat el, így a legvégén a beszélgetésnek, mik a terveid a 2019-es esztendőben a futás terén? Címvédés?

BA: Szeretnék 2019-ben ismét a válogatott tagja lenni, de alapvető célom, hogy fejlődjek, és jobb időeredményeket érjek el. Címvédésre még nem gondolok, mindig az adott versenyre koncentrálok, persze nagyon fogok örülni, ha a sorozat ismét az én győzelmemmel zárul.

BKR: Szeretnék sok sikert kívánni neked a 2019-es versenyévadra illetve boldog lennék, ha minél több versenyen rónánk együtt a kilométereket a pályán. 

Az interjút készítette:

Bíró Károly Róbert, 

a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottságának a tagja 

Bízom benne, hogy a válaszok ismét kimerítették a kíváncsiságotokat és valamivel közelebb sikerült hozni a hegyifutást hozzátok. Szeretném megköszönni az egész éves figyelmeteket, most az 5+1 Interjú riportsorozat január közepéig szabadságra vonul, így engedjétek meg, hogy a szerkesztők nevében kellemes Karácsonyt és sikerekben gazdag, boldog újesztendőt kívánja olvasóinknak. Szeretnénk lemérni az interjúsorozat sikerességét is, így tetszéseteket a lent említett e-mail címre küldött lájkjellel tudjátok kifejezni, mely leveleket előre is köszönünk. 2019-ben az 5+1 Interjúban újra ti lesztek a főszerepben.

Akiben bármilyen kérdés, kérés merül fel az 5+1 Interjú beszélgetős sorozattal kapcsolatban, az bátran írjon nekem a kapcsolat.bkr@gmail.com e-mail címemre, ahol amint időm engedi válaszolok, javaslatot nyújtok.

A jövőévi hegyifutó szezonra sok sikert és sérülésmentes felkészülést kíván a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága.