5+1 Interjú, 17. rész: Sümeg Trail a kulisszák mögött

A Kulisszák mögötti részekkel a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat versenyeit szeretném bemutatni nektek és ezzel kicsit közelebb hozni hozzátok a magyar hegyifutást. A következő részben a Kupasorozat másik új állomását elemezzük a Sümeg Trailt, mely egy festői tájon kerül megrendezésre. A beszélgető partnereim a verseny főszervező csapatának a tagja Iván Anita és a verseny egyik résztvevője Farkas Ádám lesznek.

Iván Anita (A Sümeg Trail főszervező csapatának a tagja)

Bíró Károly Róbert: Honnan ered a verseny alapötlete, voltak már előzményei vagy egy teljesen új rendezvényről beszélhetünk?

Iván Anita: 2016-ban volt az első verseny. Az ötlet igazából tőlem származik.  Egy anyuka említette, hogy a gyerekeivel járnak futóversenyekre a környéken és ezek milyen jó hangulatúak szoktak lenni, nem érti, miért nincsen Sümegen. Ismertem egy futó srácot, kérdeztem Tőle, mit szólna hozzá, lenne-e kedve megcsinálni. Ő a barátjával együtt belelkesedett és így lett meg a hármasunk, akik a munka dandárrészét végezzük a mai napig: Kustos István jelöli ki a pályát, Ő van kint terepen a verseny ideje alatt. Mozsdényi Gábor segít neki és Ő a szpíker a verseny alatt, én pedig a háttérmunkákat végzem a nevezés indításától az eredményhirdetésig. Mivel a kezdetekben a pénzügyi részével nem tudtunk mit kezdeni, akkori könyvelőnktől kértem segítséget, aki az egyesületüket ajánlotta, hogy az legyen a háttér szervezete a versenynek, így lett főszervező a Térségi Vállalkozók Egyesülete. Mivel Ő az alpolgármester is, sikerült a város támogatását is megszerezni. Így a tapasztalatlanok önbizalmával belevágtunk és már az első alkalommal is nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk.

BKR: A versenypálya vonalvezetése saját ötlet, közös munka eredménye vagy egy másik személy pályaötlete?

IA: Kustos István a versenypálya kijelölője, Őt kell szidni az emelkedőkért. Ő már nagyon régóta fut, ismeri a környéket, tudja, hogy melyik rész milyen igénybevételt kíván.

BKR: 2018-ban első alkalommal volt a verseny a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat része. Mik a tapasztalatok emelte a Kupához való csatlakozás a nevezők létszámát és a verseny színvonalát?

IA: A létszám emelkedése nem számottevő, de természetesen érkeztek páran, akik emiatt neveztek. Örültünk, hogy bekerültünk a versenysorozatban,  mert ez talán azt jelentette, hogy jól csináljuk, amit amatőr módon elkezdtünk. És mivel idén újra bekerültünk, biztosan többen fognak jönni a hegyifutók közül is.

BKR: Hogy sikerült a Hegyifutó Kupasorozat részévé válni, előre megtervezett belépés volt vagy csak a véletlen műve?

IA: A Hegyifutó Kupasorozat szervezői kerestek meg minket, így váltunk az egyik versenyhelyszínné.

BKR: Rengeteg visszatérő futó van a versenyre, ami pozitív visszajelzés a szervezők részére. Véleményed szerint miért ilyen kedvelt ez a verseny?

IA: Két szó van, ami miatt szerintem kedvelt: a családias hangulat és a lelkesedés. Nem profitorientált a verseny, a cél, hogy nullára jöjjön ki, vagy ha bevétel marad, azt a következő jobbítására fordítjuk. Az összes segítőnk önkéntes alapon jön és szívből csinálja, amit csinál. Megmozgattuk az egész várost, igazi összefogással jött létre. És nem törekszünk tömegre, a 200-250 jelentkezőt tudjuk igazán jól “kezelni”, egyéni kívánságokra odafigyelni, ettől megmarad a családias hangulat.

BKR: Mivel lehetne még kedveltebbé tenni a versenyt, vannak-e ilyen ötleteitek, amit a jövőbeli versenyeken alkalmazni szeretnétek?

IA: Mindig próbálunk egy kicsit újítani a versenyen: 2017-ben volt kerékpár futam, tavaly egy új távot raktunk be, az idei újdonság még születőben van.

Farkas Ádám (A Kaposvári AC futója, a verseny résztvevője)

Bíró Károly Róbert: Ha egy 1-10-ig terjedő skálán kellene értékelned a verseny pályáját, ahol a 10-es a legnehezebb, mekkora pontot adnál rá és miért?

Farkas Ádám: 7-esre, de ez csak azért van, mert az utóbbi időben rengeteg helyen voltam és jártam már igen kemény terepen is. A rövidebb távok egészen nyugisak, pici a szintkülönbség ott elsősorban a táv és a Vár megmászása a kihívás. A közepesen és hosszún előjönnek az emelkedők, a számuk megfelelő, de viszonylag rövidek, ezáltal könnyebben teljesíthetők szerintem.

BKR: Mely szakasza a legkritikusabb a pályának, amelyet kihívás teljesíteni a verseny során, főleg amikor már fáradtabb az ember?

FÁ: Számomra a legemlékezetesebb izgalmas szakasz az volt, amikor Csabrendeket érintve visszafordultunk a Sümegi Fehér-kövek természetvédelmi területre. Emelkedett az út, szűk, kavicsos / enyhén sziklás terep volt, sűrű aljnövényzettel. Ismeretlen volt a pálya ezért nagyon kellett figyelnem a helyes irányra. A másik része egyértelműen a felfutás a Várba. Mindegy mely távon indul az ember, itt bizony oda kell tenni a vádlikat, az emelkedő meredeksége megdolgoztatja az edzett sportolókat is.

BKR: Milyen erősségűek voltak a kihívok a versenyen, inkább széttagolódott a mezőny vagy voltak erős párharcok?

FÁ: Emlékeim szerint végig „mezőnyben” futottam. Átlagos, kitartó futó vagyok, rendszeresen tartalékolok a táv második felére, igyekszem egyenletes iramban végig nyomni egy versenyt. Ennek köszönhetően az eleje nagyon elment, a középmezőnyben pedig kiegyenlített tempót futottunk sokan. Voltak ide-oda előzgetések, a versenytáv háromnegyedénél volt az a pont, amikor már érezhető volt, hogy kivel megyünk együtt a végéig, és lesz verseny egymás közt. A hosszú távon mindenki talál magának sporttársat, akivel megfuttatják egymást, ha a végére szét is szakad teljesen a mezőny, 2-3 ember hasonló idővel szokott megérkezni a finishez.  

BKR: Véleményed szerint milyen a verseny szervezése, megfelel-e a futók elvárásainak illetve építő kritikaként van-e valahol még javítani való a szervezésben?

FÁ: Az elmúlt években több Sümeg Trailen is volt szerencsém részt venni és azt gondolom remek a szervezés. Az elsőn még kevesen voltunk, voltak apróbb gondok, pl. a rajtszám. ami elázott rajtam. Az évek múlásával és a sok tapasztalattal a szervezők 2018-ra egy szuper versenyt hoztak össze.  Frissítő pontok, útjelzések, programok, támogatók, versenyközpont – nálam minden ötcsillagos. A Vár pedig, mint a pálya része, szenzációs ötlet, kihagyhatatlan. A tombola sorsolások alkalmával rendszeresen támaszkodnak a helyi erőkre, és ők meg is tesznek mindent a verseny színvonalának emeléséért – ez is nagyot dob a Sümeg Trail sajátos hangulatán.

BKR: Mennyire vagy motivált abban a kérdéseben, hogy 2019-ben is ellátogass erre a versenyre?

FÁ: Ugyan még nagyon messze az idei verseny, de ez egy olyan helyszín, ami alapvetően a többi fölé magasodik nálam. Elsősorban a röplabda, ami az én sportágam ezért jelenleg vacillálnom kell egy – egy hétvégén, ha több sportág / verseny is szóbajön, de ha erre a napra csak futóversenyek esnek, nincs min gondolkodnom, ott a helyem.

BKR: A verseny 2018-ban volt először része a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozatnak. A gonosz kérdésem pedig az lenne pedig, hogy 2019-ben is maradjon-e a verseny a Kupasorozat része vagy ne? Bármi lesz, a válaszod kérlek, azt mindenképpen indokold meg.

FÁ: Én mindenképpen támogatnám, hogy a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat része maradjon ez az állomás. Magyarország egyik legcsodálatosabb területe és Vára a helyszín, az átlag- és versenysportolók is megtalálják maguknak a megfelelő terepet a versenyen. A futás után pedig ismét fel lehet mászni a Várba és a látkép szépsége azonnal visszatölti az embert.

BKR: A kérdés azért volt nagyon gonosz, mivel az interjú alatt már tény volt, hogy a Sümeg Trail a Kupasorozat része marad.

Az interjúkat készítette:

Bíró Károly Róbert, 

a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottságának a tagja 

Az újév első cikke után, mint mindig most is szeretném olvasóinknak a figyelmét megköszönni és bízom benne továbbra is, hogy sikerült kimeríteni az érdeklődők kíváncsiságát a válaszokkal és közelebb hozni a hegyifutást az olvasó közösség szívéhez. Sorozatunk következő részében ismét a Kulisszák mögé látogatunk, mely részben a Futapest Kupafutamok főszervezőjével Koren Tamással és a versenyek egyik állandó résztvevőjével, Laza Lászlóval fogok értekezni.

Akiben bármilyen kérdés, kérés merül fel az 5+1 Interjú beszélgetős sorozattal kapcsolatban, az bátran írjon nekem a kapcsolat.bkr@gmail.com e-mail címemre, ahol amint időm engedi válaszolok, javaslatot nyújtok.

A versenyszezonhoz sok sikert és sérülésmentes felkészülést kíván a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága.