5+1 Interjú, 18. rész: Futapest Kupafutamok a kulisszák mögött

A Kulisszák mögötti részekkel a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat versenyeit szeretném bemutatni nektek és ezzel kicsit közelebb hozni hozzátok a magyar hegyifutást. A következő részben a Kupasorozat gerincét adó Futapestes versenyeket elemezzük, mely versenyek Magyarország legkülönbözőbb hegyein kerül megrendezésre. A beszélgető partnereim az egyesület elnöke Koren Tamás és a versenyek állandó résztvevője Laza László lesznek.

Koren Tamás (A Futapest Klub elnöke):

 

Bíró Károly Róbert: Honnan erednek a versenyek alapötletei, voltak már előzményei vagy teljesen új rendezvényekről beszélhetünk?

Koren Tamás: A Futapest Klub 1980-ban alakult. Az egyesület korábbi vezetése, mintegy 20 éven át elsősorban budapesti utcai futóversenyeket rendezett, majd az ezredforduló környékén a budapesti agglomeráció településein szervezett terepfutások kerültek előtérbe. Én 2012-ben vettem át a Klub vezetését Lászay Dénestől és az általa elkezdett terepfutó sorozat szervezését igyekszem a lehetőségeim szerint minél jobban elvégezni.

BKR: A versenypályák vonalvezetése saját ötlet, közös munka eredménye vagy egy másik személy(ek) pályaötletei?

KT: Elsősorban a már évek óta bevált útvonalakat használom, mert a futóknak fontos, hogy össze tudják hasonlítani az időeredményüket a korábbi évek eredményeivel. A települések terjeszkedése miatt azonban nem egyszer előfordul, hogy elkerítenek korábbi utakat vagy megnő rajtuk az autóforgalom és emiatt kénytelen vagyok változtatni. Az is fontos szempont, hogy a meredek szakaszokat felfelé fussuk meg és a lefelé szakaszok legyenek lankásabbak a balesetveszély csökkentése miatt, ezért néha megfordítottam a korábbi futásirányokat. Néha kapok ötleteket helyi futóktól, hogy merre lehetne menni, de pálya vonalvezetését mindig én magam választom ki, új helyszín esetén alaposan bejárom a környéket és nemegyszer a helybéliek által sem ismert utakat használok.

BKR: Az egyesület versenyei adják a gerincét a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozatnak. Honnan ered és hogy tartható fenn ez a jó kapcsolat a versenyszervezők és a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága között?

KT: A Hegyifutó Bizottság tagjai gyakran részt vettek a versenyeinken és nyilván meg voltak elégedve, ha minket választottak, mi pedig örülünk neki, ha többen jönnek a versenyeinkre.

BKR: Mik a tapasztalatok emelte a Kupához való csatlakozás a nevezők létszámát és a verseny színvonalát a sorozat állomásain és az egyéb versenyeiteken?

KT: A Hegyifutó Kupasorozatba tartozó versenyekre eljönnek olyan futók is, akik máskor nem, de a résztvevők számát sok egyéb tényező is befolyásolja, mint a helyszín, az időjárás, a többi futóverseny stb. A színvonalon gondolom a jobb futók részvételére gondolsz. Igen, gyakran eljönnek a hazai élmezőnyhöz tartozó futók is a versenyeinkre és ebben nyilván szerepe van annak is, ha a ti sorozatotokba is beletartozik a verseny. Ennek egyrészt őszintén örülök és büszke vagyok rá, másrészt viszont én tömegsport rendezvényeket szervezek és ugyanolyan fontosak számomra a lassú futók, mint a győztesek.

BKR: Rengeteg visszatérő futója van a versenyeknek, ami pozitív visszajelzés a szervezők részére. Véleményed szerint miért ilyen kedveltek ez a versenyek?

KT: Ár-érték arány szerint nemigen van nálunk kedvezőbb futóverseny az országban, kivéve az ingyenes versenyeket, ahol a szponzor minden költséget vállal. A pálya jól ki van jelölve, kint vannak a km táblák, sok korcsoportban lehet dobogóra állni, fényképek és videók készülnek a versenyről, a versenytávok teljesíthetőek minden egészséges ember számára, családias a hangulat.

BKR: Vannak még olyan ötleteitek, amellyel kedveltebbé lehet tenni a versenyeket, amit a jövőbeli versenyeken alkalmazni szeretnétek?

KT: Igen, lehetne még min javítani, bár nem törekszem több ezer futóra, nem csak azért, mert az önkéntesek helyett/mellett ahhoz már állandó alkalmazottakat kéne foglalkoztatni jelentős bérköltséggel, de a megszokott versenyközpontok, versenypályák kapacitása is véges. Elsősorban az eredménylista elkészítésének idejét szeretném lerövidíteni. Hiába készül el ugyanis egy eredménylista pár perc alatt, gyakran előfordul, hogy két futó felcseréli a rajtszámát, hosszú távra nevez, de csak a rövidet futja le, rosszul vagy olvashatatlanul adja meg a születési évét, nem látható helyen viseli a rajtszámát stb. és utána jönnek reklamálni.

Laza László (A Futapest Klub futója, a versenyek résztvevője):

Bíró Károly Róbert: Ha egy 1-10-ig terjedő skálán kellene értékelned a versenyek pályáját, ahol a 10-es a legnehezebb, mekkora pontot adnál rá és miért?

Laza László: Nekem a Futapest a kedvenc versenysorozatom, a pályák igen változatosak, ha átlagolni kéne, én 7-es pontot adok. Persze ez az átlag igen szubjektív, mert ugyanaz az “ismert” terep időjárástól, felkészüléstől és konkurenciától (versenytársak) függően mindig más és más.

BKR: Számodra melyik a pályák legkihívóbb része, melyek, amit egy kicsit nehezebben teljesítesz?

LL: Évszaktól függően én 2 részre osztanám az egyik az őszi-téli amikor a versenyeken előfordulnak igazi kihívást jelentő sáros, csúszós, jeges, bokaforgatós, kiszámíthatatlan lejtős szakaszok a másik a késő tavaszi-nyári időszak amikor dög meleg van a fülledt árnyéktalan és hosszan unalmas pályarészek ami durván be tud lassítani, hát ilyenkor fejben kell nagyot küzdenem.

BKR: Milyen taktikát szoktál választani a egy-egy pályára és ezt tudod-e tartani verseny közben is?

LL: Én a saját örömömre szeretek futni, tehát a taktikám a belső jó érzés megtartása. Persze ez nem azt jelenti, hogy végig lazulóm a távot, de inkább befelé figyelek. Természetesen a terepfutáskor elengedhetetlen hely és helyzet maximális kontrollálása mellett. Persze ha sikerül a versenytársakkal lépést tartani és elcsípek, egy jobb helyezést annak felettébb tudok örülni. Igaz mikor célba érkezem az első néhány percben nem igazán őszinte a mosolyom, aztán kisimul.

BKR: Véleményed szerint milyen a versenyek szervezése, megfelel-e a futók elvárásainak illetve építő kritikaként van-e valahol még javítani való a szervezésben?

LL: Az egész versenysorozatnak van egy számomra speciális “futapest feelingje”, amit nagyon megkedveltem és általában igyekszem ott lenni a versenyeken, ha esik, ha fúj. Sokunknak bejön a nemcsak aktuális versenyenkénti értékelés, hanem az éves összesítés rendszere is. A népes korosztályos kategóriák és a különböző távok is növelik a sorozat népszerűségét. A futás élményén kívül, üde baráti társaságok kovácsolódtak az évek során. Talán amit javítani kellene és ez növelné a versenyzői komfortérzetet, egy minőségibb hangosítás. Ugyanis a rajt előtti eligazítást az első soron kívül kevesen hallják és célba érkezéskor is jól esne minden befutónak, aki ereje vége felé tart, egy zenével kombinált hangos biztatás.

BKR: A Futapest versenyei adják a gerincét a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozatnak. Véleményed szerint miért alakult ez így, változtatni kellene rajta vagy ez egy megfelelő megoldás?

LL: A versenyszervezők jól ráéreztek egy közös együttműködés jótékony hatására. Szerintem ez egy win-win megállapodás volt azáltal, hogy mindketten ösztönzőleg hatnak egymásra. Az élsport versenyzői megfelelő színvonalat biztosítanak és mintául szolgálnak nekünk, amatőröknek. Az amatőrök pedig megfelelő bázist adnak egy ilyen színvonalú sorozatnak.

BKR: Sok visszatérő futó van a Futapest versenyeire és nagyon népszerűek a versenyzők között. Azon kívül, hogy a Futapest Klub tagja vagy, mi fogott meg a versenyekben, hogy minden évben visszatérsz és a lehető legtöbb versenyen elindulsz?

LL: Koren Tamásnak és követőinek köszönhetően sikerült több éves kitartó munkával “újra éleszteni” és felvirágoztatnia ezt a nagyszerű kezdeményezést! Számomra szimpatikus embereket ismerhetek meg, akik hozzám hasonlóan szeretik ezt a természet közeli sportágat művelni és ár-érték arányban az ország legjobb futóverseny sorozatának tartom, amely nagy létszámban vonzza a terepfutás kedvelőit. Remélem ez sokáig így is lesz! 

Az interjúkat készítette:

Bíró Károly Róbert, 

a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottságának a tagja 

Bízom benne, hogy ismét sikerült kimeríteni olvasóinak kíváncsiságát a válaszokkal ebben a részben is, melyben a Futapest Kupafutamok a kulisszák mögött volt szó. Sorozatunk következő részében egy A pályáról jelentjük részben fogok beszélgetni két versenyzővel.

Akiben bármilyen kérdés, kérés merül fel az 5+1 Interjú beszélgetős sorozattal kapcsolatban, az bátran írjon nekem a kapcsolat.bkr@gmail.com e-mail címemre, ahol amint időm engedi válaszolok, javaslatot nyújtok.

A versenyszezonhoz sok sikert és sérülésmentes felkészülést kíván a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága.