5+1 Interjú, 19. rész: A pályáról jelentjük – Futapest / Pilisszentkereszti Terepfutás

A pályáról jelentjük részekkel a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat versenyein indulók számolnak be az aktuális élményeikről, nehézségeikről illetve a viadal hangulatáról. Az interjúkon keresztül megismerhetitek a hazai hegyifutás résztvevőit és versenyeinek hangulatát, mellyel az olvasók, tehát a Ti számotokra szeretnénk a magyar hegyifutást egy kicsit közelebb hozni. Ebben a részben a Futapest Klub által rendezett Pilisszentkereszti Terepfutásra látogattam el. A két riportalany a Csömör Sport versenyzője Hakkel Tünde és a BHSE futója Józsa Bence, akik a rendkívül erős mezőnyt ékesítették a versenyen.

Hakkel Tünde (A Csömör Sport atlétája, a verseny résztvevője):

Bíró Károly Róbert: Ha egy 1-10-ig terjedő skálán kellene értékelned a verseny pályáját, ahol a 10-es a legnehezebb, mekkora pontot adnál rá és miért?

Hakkel Tünde: Én, 6-ost adnék a nehézségre, nekem nagyon tetszett, és jól futható, de azért figyelni kellett sok helyen. 

BKR: Véleményed szerint milyen a verseny szervezése, megfelel-e a futók elvárásainak illetve építő kritikaként van-e valahol még javítani való a szervezésben? 

HT: Azt gondolom, a szervezés rendben volt, talán a WC az, amin mindig szűk a keresztmetszet. Egyre többen vagyunk, de ez úgy láttam, nem okoz gondot a szervezőknek.

BKR: Számodra melyik volt a pálya legkihívóbb része, melyet kicsit nehezebben teljesítettél? 

HT: Nekem a köves lefelé volt a legnehezebb rész, de lehet, hogy azért is, mert már a vége felé volt.

BKR: Az ötödik helyen végeztél a versenyen. Milyen erősségűek voltak a kihívók, hamar elrendeződött a mezőny vagy voltak erős párharcok?

HT: Őszintén szólva, nem igazán szoktam erre figyelni, mert általában teljesen kikapcsolok. Ezen a versenyen Csiszár Vivi volt, akit láttam, sokáig előttem volt, majd egy helyen rövid időre megelőztem, de végül ő volt a gyorsabb!

BKR: Ez volt a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat 2019-es idényének nyitó versenye. Mik a tervek erre az esztendőre, hol szeretnél végezni a Kupasorozatos mezőnyben? 

HT: Igazából nem tervezek, csak szeretnék minél több futamon részt venni, örülök, hogy egyre többen eljönnek és bővül a női mezőny is évről évre.

BKR: Az idén kétségtelenül a legerősebb mezőny rajtolt el a versenyen. Véleményed szerint ez minek volt köszönhető? Éveleji lendület vagy a futókat elragadta a Kupa „szenvedélye”?

HT: Egyre több emberhez eljut a kupa híre, a tavaly először indulók közül is többen újra indulnak idén a futamokon. (Amúgy meg nem tudom, de valószínűleg benne van a Futapest növekedése is, meg a hegyifutás népszerűbbé válása, talán.)

Józsa Bence (A BHSE versenyzője, a verseny résztvevője):

Bíró Károly Róbert: Ha egy 1-10-ig terjedő skálán kellene értékelned a verseny pályáját, ahol a 10-es a legnehezebb, mekkora pontot adnál rá és miért?

Józsa Bence: Én adnék neki egy 7-est, szerintem a Futapest versenysorozat egyik legjobb pályája ilyen szempontból. Már egyből az elején emelkedővel kezdődik a verseny, amit érdemes gyorsra futni helyszerzés céljából, mert utána leszűkül az út. Kifejezetten technikás pálya kemény emelkedőkkel durva lefelékkel, inkább a verseny első szakasza emelkedik bár a végén is van 13 km-nél egy búcsúemelkedő. Igen változatosak a terepviszonyok, beton szakasz is van benne. Néhol a jég nehezítette a haladást.

BKR: Véleményed szerint milyen a verseny szervezése, megfelel-e a futók elvárásainak illetve építő kritikaként van-e valahol még javítani való a szervezésben?

JB: A szervezés, mint mindig most is kiváló volt, jól látható sárga pályakijelölést kapunk megfelelő darabszámban. A szervezők felhívták a figyelmet a verseny elején a pálya veszélyesebb szakaszira. Frissítés is ott volt kihelyezve ahol a leginkább szükségét éreztem. Mindig jó a hangulat is ezeken a versenyeken.

BKR: Számodra melyik volt a pálya legkihívóbb része, melyet kicsit nehezebben teljesítettél?

JB: Egyrészről 2-3 km felé volt egy holtpontom felfelé, ott kissé megakadtam és fejben össze kellett szednem magam. Majd sajnos 10 km-nél elcsúsztam a jégen, egy hosszú jégpáncélon és lesérültem sokat tanultam ebből az esetből. Úgy hogy ezek szerint nekem ez volt a legkihívóbb rész.

BKR: A negyedik helyen végeztél a versenyen. Milyen erősségűek voltak a kihívók, hamar elrendeződött a mezőny vagy voltak erős párharcok?

JB: Voltak bizony! Nagyon erős ellenfelek álltak rajthoz már ekkor lehetett tudni, hogy nem fogunk unatkozni. Bizonyos helyek hamar gazdára találtak, de ami engem illet végig párharcokat vívtam.

BKR: Ez volt a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat 2019-es idényének nyitó versenye. Mik a tervek erre az esztendőre, szeretnél a hatodik helynél idén előrébb végezni?

JB: Igen, nos, megadta a kezdő löketet nyitóversenynek tökéletes volt. Szeretnék idén kijutni egy külföldi hegyifutóversenyre, mondhatjuk, hogy komoly terveim vannak, ami a hegyifutást illeti, de nem szeretném a pályát sem elhanyagolni. 

BKR: Az idén kétségtelenül a legerősebb mezőny rajtolt el a versenyen. Véleményed szerint ez minek volt köszönhető? Éveleji lendület vagy a futókat elragadta a Kupa „szenvedélye”?

JB: Szerintem minden tényező együtt, a fő oka valószínűleg a kupasorozat , de egy ilyen jó pálya sok mindenkit elvonzott, és persze igen sokan voltak, akik tesztelni szerették volna magukat milyen a jelenlegi forma, így a szezon elején.

Az interjúkat készítette:

Bíró Károly Róbert,

a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottságának a tagja 

Mint már annyiszor, most is csak remélni tudom, hogy sikerült olvasóink kíváncsiságát kimeríteni ebben az 5+1 Interjús részben is, melyben a pilisszentkereszti kupafutamról jelentkeztem be. Sorozatunk következő részében egy újabb A pályáról jelentjük részben fogom az interjú alanyaimat faggatni. 

Akiben bármilyen kérdés, kérés merül fel az 5+1 Interjú beszélgetős sorozattal kapcsolatban, az bátran írjon nekem a kapcsolat.bkr@gmail.com e-mail címemre, ahol amint időm engedi válaszolok, javaslatot nyújtok.

A versenyszezonhoz sok sikert és sérülésmentes felkészülést kíván a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága.