2019. évi Hegyifutó Magyar Bajnokság

MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága szervezésében 11. alkalommal került megrendezésre Magyarország Nyílt Hegyifutó Magyar Bajnoksága, immár hatodszor a Kékestetőre befutóval. Kilenc egyesületnek sikerült magyar bajnoki címet szereznie a 2019. május 18-án megszervezésre kerülő versenyen.

A lányok újonc, serdülő, ifjúsági és junior, míg a fiúk újonc és serdülő korosztálya a Mátraháza Veronika-rétről rajtoltak és 5 km megtétele után értek fel Magyarország legmagasabb pontjára a Kékestetőre. Míg az ifjúsági és junior fiúk illetve a felnőtt nők és férfiak Parádfürdőről rajtoltak és 9.5 km-es táv várt rájuk. Az időjárás kegyeibe fogadta az atlétákat így kellemes körülmények között teljesíthették az OB-t, bár az elmúlt hetek esőzései miatt a pálya már nagyobb kihívás volt .

Az újonc lányok között a magyar bajnoki címet az SAC versenyzője Tóth Barbara szerezte meg, míg ugyanebben a korosztályban a fiúknál szintén az MVSI-s Nagy Dániel szerezte meg a győzelmet. A serdülőknél a lányok mezőnyében a Pegazus Atlétika futója Csuta Dorottya volt a leggyorsabb ezzel megvédte magyar bajnoki címét, míg a fiúknál a Győri AC-s Víg Bálint futott át elsőként a célvonalon. A lányok újonc-serdülő összevont korosztály csapat versenyében a VEDAC csapata lett az első 16 helyezésponttal. A fiúk csapat versengésében az MVSI csapata nyert 19 helyezéspont eredménnyel.

A lányok ifjúsági korosztályában a BHSE versenyzője Spiller Tiziana ért elsőként a célba. A junior korosztályban Bánhidi Eszter szerezte meg a magyar bajnoki címet, aki szintén a BHSE atlétája. A lányok ifjúsági-junior összevont korosztály csapatversenyében a BHSE szerezte meg a magyar bajnoki címet. Az ifjúsági fiúk korosztályában, akik már 9.5 km-t teljesítettek a Győri AC versenyzője Marx Balázs ért leggyorsabban a csúcsra, aki szintén címet védett. A junior korúaknál Iván Levente az MVSI futója haladt át először a célvonalon, szintén címvédőként. A fiúk ifjúsági-junior összevont korosztály csapatversenyében a MVSI triója szerezte meg a győzelmet.

A felnőtt nők mezőnyében a dobogó harmadik fokára a BHSE versenyzője Horváth Tímea állhatott fel, aki 57 perc 59 m. perc alatt ért fel a Kékestetőre. Az ezüstérmes pozícióban egy visszatérő a Hegyalja 2050 SE atlétája Merényi Tímea végzett, aki 56 perc 59 m. perc alatt teljesítette a távot, míg a győzelmet, a magyar bajnoki címét megvédve Ősi Eszter Aliz szerezte meg, aki a szintén a Hegyalja 2050 SE atlétája és 55 perc 58 m. perc alatt teljesítette a távot. A csapatversenyben új magyar bajnokot avathattunk a Hegyalja 2050 SE triójában, akik 21 összesített helyezésponttal végeztek az élen.

Merényi Tímea (balra), Ősi Eszter Aliz (középen), Horváth Tímea (jobbra)

(Fotó: Hegyi- és Terepfutó Bizottság)

A felnőtt férfiak kemény mezőnyében a bronzérmes pozíciót a BHSE atlétája Khoór Bence szerezte meg, aki 47 perc 46 m. perc alatt teljesítette a távot. A második helyen a Hegyalja 2050 SE futója végzett 47 perc 27 m. perces időeredménnyel Szabó Sándor, míg az első helyen a Vasas SC sportolója Molnár Ákos végzett, aki első alkalommal szerezte meg a magyar bajnoki címét 46 perc 15 m. perces futással. A férfiak csapatversenyében is magyar bajnoki címvédés történt a TFSE triója végzett az élen 24 összesített helyezés ponttal.

Szabó Sándor (balra), Molnár Ákos (középen), Khoór Bence (jobbra)

(Fotó: Hegyi- és Terepfutó Bizottság)

MASZ / Szenior Bizottság felkérése által a versenyen szenior kategóriákban is hirdettek magyar bajnoki helyezéseket.

Magyar Bajnokság teljes eredménylistáját ITT tekintheti meg.

A versenyzőknek és felkészítő edzőiknek gratulál a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága és további sikereket kíván a 2019-es esztendőben illetve hamarosan utazó keretet hirdetünk a svájci Hegyifutó Európa-bajnokságra.