5+1 Interjú, 8. rész: Győrújbaráti Terepfutás a kulisszák mögött

Augusztusban vette kezdetét az 5+1 Interjú sorozaton belül a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat versenyeinek a bemutatása a “kulisszák mögött”-i részekben és már el. A következő részben visszatérünk a nyugati országrészbe, ahol a Győrújbaráti Terepfutás főszervezőjével Görözdi Mátéval beszélgetek, mely verseny a 2018-as esztendőben Magyarország Nyílt Hegyifutó Félmaratoni Országos Bajnoksága volt. A másik interjú alanyom Földingné Nagy Judit korábbi olimpikon, a női maratonfutás magyar csúcstartója, aki szintén a szervezőgárda tagja.

Görözdi Máté (A Győrújbaráti Terepfutás főszervezője):

Bíró Károly Róbert: Honnan ered a verseny alapötlete, voltak már előzményei vagy egy teljesen új rendezvényről beszélhetünk?

Görözdi Máté: Az első verseny ezen a terepen még a kilencvenes évek közepén került megrendezésre, akkor meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Szabadidősport Szövetség szervezésében. A mi csapatunk akkor vette át a verseny rendezését, amikor 4 évvel ezelőtt a Szövetség úgy ítélte meg, hogy nem éri meg fenntartani ezt a versenyt a kevés induló és a magas rendezési költségek miatt. Mivel majdnem az első verseny óta rendszeresen látogattam ezt a rendezvényt és így volttál ezzel te is, úgy gondoltuk, hogy nem hagyjuk veszni közel 20 év munkáját és megrendezzük mi. Azóta beigazolódott, hogy jó ez jó döntés volt, hiszen idén már negyedik éve tudjuk sikeresen megrendezni az eseményt. Annak ellenére, hogy a jelenlegi szervezők teljesen amatőrök, nagyrészt családtagok, barátok, mégis talán az utóbbi évek legjobb versenyeit tudtuk lebonyolítani Győrújbaráton.

BKR: A versenypálya vonalvezetése saját ötlet, közös munka eredménye vagy egy másik személy pályaötlete?

GM: A pálya útvonala az elmúlt kb. húsz évben nem változott, továbbra is az eredeti még 1995-ben Kolláth Gábor által kitalált nyomvonalat követi. Az idei évben volt annyi különbség, hogy a szokásos egy és két 7 km-es kör helyett egy kör és három kör volt a verseny távja, így tudtuk megoldani a Félmaraton Bajnoksághoz szükséges 21 km-es távot.

BKR: Idén harmadik alkalommal volt a verseny a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat része illetve ti rendeztétek Magyarország 2018. évi Hegyifutó Félmaratoni Bajnokságát. Mik a tapasztalatok emelete a Kupához való csatlakozás és az OB rendezés a nevezők létszámát és a verseny színvonalát?

GM: Az utolsó években mielőtt átvettük a szervezést nagyságrendileg 150-200 indulót tudott a verseny felvonultatni. Ez a mi rendezésünknél 250-300 főre emelkedett. Ez részben a kupákban való részvételnek, részben a verseny színvonalának emelésének és a hatékonyabb reklám tevékenységnek köszönhető. A színvonal kérdésében már sokkal egyszerűbb a dolog, ott szinte minden távon új pályacsúcs született az elmúlt években és tágabb értelemben vett élmezőny is sokkal jobb eredményeket ért el.

BKR: Rengeteg visszatérő futó van a versenyre, ami pozitív visszajelzés a szervezők részére. Véleményed szerint miért ilyen kedvelt ez a verseny?

GM: Elsősorban Győr közelsége és az alföldi viszonylatban dombos terep vonzza a futókat. Az év többi részében is sokan járnak erre a terepre edzeni, túrázni. A tavaszi versenyek közül ez az egyik legkorábbi rendezvény, így még kevés a “konkurencia” és a koraisága ellenére általában sikerül jó időt is kifogni.

BKR: Véleményed szerint, mekkora sikernek számít, hogy az idei évben az amatőr verseny mellett a Hegyifutó Félmaratoni Magyar Bajnokság is itt rendezték meg?

GM: Én személy szerint, mint amatőr futóversenyt szerettem meg versenyt. Azt a “kisverseny” hangulatot így elvesztettük, ellenben nyertünk vele egy színvonalas, kiemelkedő eredményekben bővelkedő, országos szintű rendezvényt. Négy évvel ezelőtt ilyenről még csak nem is álmodtunk, csak annyi volt a célunk, hogy lehetőségeinkhez mérten valahogy tovább tudjuk vinni ezt a közel húsz év alatt nagyon megszeretett “kisversenyt”.

BKR: Viszonylag kicsi a szervezőcsapatotok, öt versenyszám van, de minden évben sikerült a versenyt nagyobb problémák nélkül lebonyolítani, hogyan sikerült mindez, ennyire jó probléma megoldók vagytok?

GM: A csapatunk ugyan kicsi, de roppant lelkes és felkészült. Az első évben még voltak problémáink a szervezettséggel, de következő években már mindenki tisztában volt a feladatával. Az idei évben már rekord számú segítővel tudtunk dolgozni (ami még így is csak 10-15 főt jelent) és mindenki próbálta hozzárakni a maximumot a versenyhez annak ellenére is, hogy a repi étel-ital kivételével nemigen tudunk más juttatást adni a segítőknek.

Földingné Nagy Judit (Korábbi olimpikon, magyar csúcstartó, a verseny egyik szervezője):

Bíró Károly Róbert: Korábban jó pár alkalommal teljesítetted a versenyt, ha egy 1-10-ig terjedő skálán kellene értékelned a verseny pályáját, ahol a 10-es a legnehezebb, mekkora pontot adnál rá és miért?

Földingné Nagy Judit: Erősség: 5. Az aszfalt utcai versenyek közben, jó volt a helyi edző terepemen versenyezni. Többször futottam a két körös verziót. Jó állapotban nem volt problémám a dombokkal, a keményebb kaptatóval. Többször jelentett inkább nehézséget az eső utáni sáros, csúszós talaj.

BKR: A versenyt már én is többször teljesítettem, így tudom, hogy elsőre nem úgy néz ki, de egy nagyon sunyi és nehéz pályáról beszélünk. Te, mint nagyon tapasztalt futó, véleményed szerint milyen taktikát érdemes választani a pályára, mellyel “szenvedés” nélkül lehet azt teljesíteni?

FNJ: Jó formában nem lehet gond. A félmaratonon háromszor kell megjárni az emelkedőket. Az első körben ki lehet tapasztalni a pálya nehézségeit és jól futható részeit. Ebből kell a megfelelő erőbeosztással teljesíteni a következő két kört. Az egy körös 4/7 km versenyben mese nincs, tolni kell végig.

BKR: Rengeteg visszatérő futó van a versenyre, ami pozitív visszajelzés a szervezők részére. Véleményed szerint miért ilyen kedvelt ez a verseny?

FNJ: Jó helyszín, szép környezet. A környéken élőknek közkedvelt tavaszi erőpróba. Hangulatos a pálya. a család minden tagja talál magának megfelelő távot. A kicsi gyerekeknek is lehetőségük van versenyezni. A Terep Félmaraton OB újabb futókat hozott a helyszínre. Nem beszélve az üde színfoltról a SörKrossz versenyről, amivel az én régi vágyam is teljesült Máté szervezésében.

BKR: Véleményed szerint milyen a verseny szervezése, megfelel-e a futók elvárásainak illetve építő kritikaként van-e valahol még javítani való a szervezésben?

FNJ: Az elmúlt években újjáéledt és kiteljesedett a verseny. Évről-évre lehet az esetleges hibákat javítani. (Már alig van) Egy állandó hangulatfelelős/tájékoztató szpíker a rajt/cél területen még jó lenne.

BKR: A versenyt sikerült a megszűnéstől megmenteni, mely mentőakciónak te is vezéralakja voltál. Szerinted tényleg érdemes volt a versenyt megmenteni és miért?

FNJ: Mindenképpen jó ötlet volt Mátétól, hogy nem engedte kedvenc versenyét megszűnni. a részvevői számok és vélemények egyértelműen mutatják. Ilyen szép helyen, jó adottságokkal KELL EGY VERSENY.

BKR: Véleményed szerint, mekkora sikernek számít, hogy az idei évben az amatőr verseny mellett a Hegyifutó Félmaratoni Magyar Bajnokság is itt rendezték meg? 

FNJ: Az OB idehozatala a te érdemed. Színvonalában emelt a versenyen, hogy bajnoki címekért küzdhetnek itt Győrújbaráton. Igyekszünk megfelelni szervezésben is ennek az elvárásnak.

Az interjúkat készítette:

Bíró Károly Róbert,

a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottságának a tagja

A hűséges olvasóinknak ismét megköszönöm a figyelmet és, mint mindig ezúttal is a remény bennem él, hogy sikerült kimeríteni az érdeklődők kíváncsiságát a válaszokkal és valamivel közelebb hozni a hegyifutást az olvasó közösség szívéhez. Sorozatunk következő részében az első “A pályáról jelentjük résszel fogok bejelentkezni, ahol a Sümeg Trailen részt vevő futót fogok faggatni a versenyről.

Akiben bármilyen kérdés, kérés merül fel az 5+1 Interjú beszélgetős sorozattal kapcsolatban, az bátran írjon nekem a kapcsolat.bkr@gmail.com e-mail címemre, ahol amint időm engedi válaszolok, javaslatot nyújtok.

A versenyszezon hátralévő részére is sok sikert és sérülésmentes felkészülést kíván a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága.