5+1 Interjú, 28. rész: Masters Hegyifutó Európa-bajnokság

A Csehországban megrendezésre kerülő Hegyifutó Masters Európa-bajnokságon egy 8 fős delegáció képviselte Magyarországot a különböző korosztályokban. A Magyar Válogatott legjobb eredményét a W40-es női kategóriában sikerült elérni, egy ezüstérmet szereztünk egyéniben. Sorozatunk következő részében, az EB ezüstérmes Zólyomi Kinga (Csömör Sport) és az M40-es kategóriában hatodik helyen beérkező Szőllős Andrással (Zenit SE) beszélgettem.

Zólyomi Kinga (W40-es kategória, EB egyéni – 2. helyezett)

Bíró Károly Róbert: Ha egy 1-10-ig terjedő skálán kellene értékelned az EB pályáját, ahol a 10-es a legnehezebb, mekkora pontot adnál rá és miért?

Zólyomi Kinga: Nehezebb volt, mint a Kékes, de végig futható volt. Volt benne egy durva köves rész, ami nagyon csúszott és alig akart véget érni. Szerintem 7-8 erősségű pálya volt.

BKR: Mik voltak a célkitűzéseid a szenior EB-re?

ZK: Fogalmam sem volt, hogy hol fogok végezni. Egyáltalán nem tudtam a pálya erősséget bár, ahol egy lanovka viszi az embereket fel-le és télen sípálya, azért lehetett sejteni.

BKR: Hogy értékelnéd a szenior EB-n elért egyéni helyezésedet?

ZK: Az, hogy második lettem tök király, de végig előzgettük egymást az első helyezett lánnyal. Sajnos nem tudtam, hogy ő az első nem gondoltam, hogy ilyen elől vagyok, ha tudom csak összeszedtem volna magam, mert már a végén úgy voltam vele, na, jól van, menjél ”ha ennyire akarsz“. 52:46-ot ment, én 53:33. Ráadásul akkora volt, mint egy tank, nem hittem volna, hogy ő az első max., hogy nagyon itt akar hagyni.

BKR: Idén egy folyamatosan fejlődő formát mutattál, ez a tudatos felkészülés eredménye vagy azért van benne némi szerencse is?

ZK: A tavalyi évhez képest tényleg sokat fejlődtem, mert akkor kettő mankóval jártam, most meg tudok futni is.

BKR: Mik a terveid a 2019-es futóévad további részére?

ZK: Szenior EB az elég bénán hangzik már, hogy “nyanya“ kategória vagy. Bár itt az 50-55 éves korosztály nagyon erős volt. Az első négy, ebből a korosztályból futott be. Szóval van remény, ha még öregebb is leszek.

BKR: Szerinted a szenior EB-n elért jó helyezéseinknek van-e üzenet értéke a jövő hegyifutó generációjának illetve mit üzennél e fiatal nemzedéknek?

ZK: Még a mi számunkra is volt üzenete. Volt egy 75 éves korosztályban induló nő. Ő lesz a példaképem.

Szőllős András (M40-es kategória, EB egyéni – 6. helyezett):

Bíró Károly Róbert: Ha egy 1-10-ig terjedő skálán kellene értékelned az EB pályáját, ahol a 10-es a legnehezebb, mekkora pontot adnál rá és miért?

Szőllős András: Lehet, hogy fordítva vagyok bekötve. Nekem annál könnyebb egy pálya, minél nehezebben futható, a viszonylag síkterep vagy enyhe lejtő nekem a legnehezebb, mert ott az iram gyors, amihez sajnos én már lassú vagyok. Viszont azt sem igazán szeretem, amikor már olyan meredek az emelkedő, hogy túraverseny lesz belőle. Ez a pálya egy kis szakasztól eltekintve végig futható volt, viszont meglepett, hogy a 8,6 km-es pályából közel 2 km-t lefelé kellett futni, ami nekem a szintrajzból nem igazán derült ki. Összességében 6-os.

BKR: Mik voltak a célkitűzéseid a szenior EB-re?

SZA: Konkrét célkitűzésem nem volt, mivel egy ilyen versenyen a mezőny teljesen ismeretlen számomra, ezért az előzetes esélylatolgatás teljesen értelmetlen lenne, ahogyan annak sincs sok értelme, ha azt válaszolnám, minél jobb helyezést elérni.

BKR: Hogy értékelnéd a szenior EB-n elért egyéni helyezésedet?

SZA: Erős közepes. A verseny nagyon jól indult, elég bátran, de azért kellően óvatosan kezdtem, melynek köszönhetően 5 km-ig folyamatosan előztem a többieket, itt azonban hirtelen jött hasi görcsök miatt eléggé belassultam és sokan megelőztek annak ellenére, hogy próbáltam tartani magam bízva abban, hogy idővel majd elmúlik. Sajnos nem lett jobb, így elég küzdelmes volt a pálya maradék 3,6 km-e. Végül a 6. helyen sikerült beérnem és a dobogó időben sem volt túl messze (1,5 perc) annak ellenére, hogy helyezésben azért messze kerültem tőle.

BKR: Idén kiegyensúlyozott a formád, ez a tudatos felkészülés eredménye vagy azért van benne némi szerencse is?

SZA: Túl sok tudatosság nincs benne, mivel szerintem elég keveset, a családom szerint viszont így is túl sokat versenyzek. Azt azért én is érzem, hogy az idén már elég stabilan tudok versenyezni, mivel az állóképességem a korábbi évekhez képest azért javult. Illetve sokat jelentett még számomra az is, hogy az idén végre a hegyifutó OB-n Bakó Áronnal, az ország legjobb tájfutójával, valamint a rövidebb terepfutó távok nagymenőivel, Szurok Balázzsal és Lukácsi Leventével csapatban is megmérettettük magunkat, így minden egyes helyezés számított. Végül nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, de nálunk esélyesebb csapatok is lecsúsztak a dobogóról. Azért gyorsulni még nem ártana, de mivel rendszerint egyedül futogatok, résztávos edzésekre nem tudom magam rávenni, ezért valószínűleg ez már így marad.

BKR: Mik a terveid a 2019-es futóévad további részére?

SZA: Különösebb terveim nincsenek, már ami a hegyifutást illeti. Szeptemberben lesz a szenior hegyifutó világbajnokság Olaszországban, de az még időben elég messze van és nyáron általában nekem a versenyzés háttérbe szorul. Majd meglátjuk.

BKR: Szerinted a szenior EB-n elért jó helyezéseinknek van-e üzenet értéke a jövő hegyifutó generációjának illetve mit üzennél e fiatal nemzedéknek?

SZA: Minden korosztályban rendkívül erős mezőny gyűlt össze, így mindenképpen megbecsülendők a helyezések. Különösen örültünk Zólyomi Kinga dobogós helyezésének. Üzenni nem akarok, mert fiatalon még senki sem szenior éveire készül. Mindenesetre jó volt azt látni, hogy a szenior sport növekvő népszerűségnek örvend, viszont egyes országok csapatai, mind létszámukban, felszerelésükben és felkészültségüket tekintve messze felülmúlják nemzetünk szenior atlétáit, ehhez viszont nekünk szenioroknak kellene felvennünk a kesztyűt.

Az interjúkat készítette:

Bíró Károly Róbert,

a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottságának a tagja 

Bízom benne, hogy ismét sikerült kimeríteni olvasóinak kíváncsiságát a válaszokkal ebben a részben is, melyben a Masters Hegyifutó Európa-bajnokságról jelentkeztem be. Sorozatunk következő részében a Hosszútávú Hegyifutó Magyar Bajnokság indulóit fogom faggatni.

Akiben bármilyen kérdés, kérés merül fel az 5+1 Interjú beszélgetős sorozattal kapcsolatban, az bátran írjon nekem a kapcsolat.bkr@gmail.com e-mail címemre, ahol amint időm engedi válaszolok, javaslatot nyújtok. 

A versenyszezon további részére is sok sikert és sérülésmentes felkészülést kíván a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága.