Hegyifutó Országos Bajnokság

A MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága szervezésében 10. alkalommal került megrendezésre Magyarország Nyílt Hegyifutó Magyar Bajnoksága, immár ötödször a Kékestetőre felfutva. A 10-dik alkalmon tíz egyesületnek sikerült magyar bajnoki címet szereznie a 2018. július 21-én megszervezésre kerülő versenyen.

A lányok újonc, serdülő, ifjúsági és junior, míg a fiúk újonc és serdülő korosztálya a Mátraháza Veronika-rétről rajtoltak és 5 km megtétele után értek fel Magyarország legmagasabb pontjára a Kékestetőre. Míg az ifjúsági és junior fiúk illetve a felnőtt nők és férfiak Parádfürdőről rajtoltak és 10 km volt a megtett távolság. Az időjárás kegyeibe fogadta az atlétákat így kellemes körülmények között teljesíthették az OB-t.

Az újonc lányok között a magyar bajnoki címet az MVSI versenyzője Farkas Orsolya Anna szerezte meg, míg ugyanebben a korosztályban a fiúknál szintén az MVSI-s Kovács Máté szerezte meg a győzelmet. A serdülőknél a lányok mezőnyében a Pegazus Atlétika futója Csuta Dorottya volt a leggyorsabb, míg a fiúknál a BHSE-s Gonda Levente futott át elsőként a célvonalon. A lányok újonc-serdülő összevont korosztály csapat versenyében a Pegazus Atlétika A csapata lett az első 1 óra 23 perc 48 m. perces összesített időeredménnyel. A fiúk csapat versengésében a Zenit SE csapata nyert 1 óra 30 perc 42 m. perces eredménnyel.

A lányok ifjúsági korosztályában a GYAK versenyzője Csiszár Vivien ért elsőként a célba. A junior korosztályban Vékony Vanda szerezte meg a magyar bajnoki címet, aki a Budaörsi DSE atlétája. Az ifjúsági fiúk korosztályában, akik már 10 km-t teljesítettek a győri Futóbarátok versenyzője Marx Balázs ért leggyorsabban a csúcsra. A junior korúaknál Iván Levente az MVSI futója haladt át először a célvonalon. A fiúk ifjúsági-junior összevont korosztály csapatversenyében a MVSI triója szerezte meg a győzelmet 2 óra 53 perc 14 m. perces időeredménnyel.

A felnőtt nők mezőnyében a dobogó harmadik fokára a Footour SE versenyzője Dr. Bakonyi Fruzsina állhatott fel, aki 55 perc 38 m. perc alatt ért fel a Kékestetőre. Az ezüstérmes pozícióban a címvédő BHSE atlétája Horváth Tímea végzett, aki kerek 55 perc alatt teljesítette a távot, míg a győzelmet, az első felnőtt magyar bajnoki címét megszerző Ősi Eszter Aliz lett, aki a VISE atlétája és 54 perc 31 m. perc alatt teljesítette a távot. A csapatversenyben szintén újonc magyar bajnokot avathattunk a Zenit SE triójában, akik 35 összesített helyezésponttal végeztek az élen.

A felnőtt férfiak kemény mezőnyében a bronzérmes pozíciót a MAC atlétája Szabó Sándor szerezte meg, aki 47 perc 58 m. perc alatt teljesítette a távot. A második helyen a TFSE futója végzett 47 perc 41 m. perces időeredménnyel Mester Bálint Márton, míg az első helyen a VEDAC sportolója Fonyó Sándor végzett, aki megvédte tavalyi magyar bajnoki címét 46 perc 58 m. perces futással. És hasonlóképpen, mint a nőknél a férfiak csapatversenyében is újonc magyar bajnok lett a TFSE triója végzett az élen 19 összesített helyezés ponttal.

A MASZ / Szenior Bizottság felkérése által a versenyen szenior kategóriákban is hirdettek magyar bajnoki helyezéseket.

A Magyar Bajnokság teljes eredménylistáját ITT tekintheti meg.

A versenyzőknek és felkészítő edzőiknek gratulál a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága és további sikereket kíván a 2018-as esztendőben.