5+1 Interjú, 23. rész: A pályáról jelentjük – Trail multiNavigator Ösvényfutóverseny Tavasz

A pályáról jelentjük részekkel a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat versenyein indulók számolnak be az aktuális élményeikről, nehézségeikről illetve a viadal hangulatáról. Az interjúkon keresztül megismerhetitek a hazai hegyifutás résztvevőit és versenyeinek hangulatát, mellyel az olvasók, tehát a Ti számotokra szeretnénk a magyar hegyifutást egy kicsit közelebb hozni. Ebben a részben a multiNavigator által rendezett Trail multiNavigator Ösvényfutóverseny Tavaszi rendezvényére látogattam el. A két riportalany Varga Juliska (Hegyalja 2050 SE) és Al-Hajal Sándor (ELTE SE Sashegyi Gepárdok) futók lesznek.

Varga Juliska (Hegyalja 2050 SE, a verseny abszolút női 3. helyezettje):

Bíró Károly Róbert: Ha egy 1-10-ig terjedő skálán kellene értékelned a verseny pályáját, ahol a 10-es a legnehezebb, mekkora pontot adnál rá és miért?

Varga Juliska: Jól futható pálya volt végig, egy-egy sétálós (számomra), de rövid emelkedővel. Néhol a sár kicsit nehezített, de az sem volt vészes. Legyen ötös.

BKR: Véleményed szerint milyen a verseny szervezése, megfelel-e a futók elvárásainak illetve építő kritikaként van-e valahol még javítani való a szervezésben?

VJ:  A rajt egy kicsit csúszott a meghirdetetthez képest, de ez nem a rendezők hibája volt. Az viszont igen, hogy a rövid és hosszú táv szétválásánál a pontőr maga sem tudta kinek merre kell mennie. Lett is ebből egy kis kalamajka. A kislányomat elirányították a hosszúra, sírva hívott fel verseny közben az erdőből. Végül ügyesen megoldotta. Minden más jól működött.

BKR: Számodra melyik volt a pálya legkihívóbb része, melyet kicsit nehezebben teljesítettél?

VJ:  A fordító előtt kb. egy kilométerrel volt egy mászósabb emelkedő, visszafelé pedig a folyadékhiány okozott egy kis kellemetlenséget, de kibírtam.

BKR: A harmadik helyen végeztél a versenyen. Milyen erősségűek voltak a kihívók, voltak erős párharcok a mezőnyben?

VJ: Az első pár kilométeren az utolsó nő voltam, de szépen egerésztem felfelé. Gondoltam, a fordítónál kiderül hányadik is vagyok. Mivel itt már a harmadik helyen voltam, úgy éreztem megér egy kis erőfeszítést, hogy megtartsam ezt a pozíciót. Visszafelé ezért úgy futottam mintha kergetnének. A célban kiderült, hogy nem kellett volna, nagyon messze voltak a többiek. Így hát nem volt párharc. Az első két leányzó meg fényévekkel járt előttem.

BKR: Ez volt a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat 2019-es idényének negyedik versenye. Mik a tervek erre az esztendőre, hol szeretnél végezni a Kupasorozatos mezőnyben?

VJ: Sosem követtem, hogy hol állok a kupasorozatban. Általában csak néhány állomásán veszek részt, kevés ahhoz, (na meg én is kevés vagyok), hogy labdába rúgjak.

BKR: Az idén kétségtelenül a legerősebb mezőnyök rajtoltak el az eddigi versenyeken. Véleményed szerint ez minek volt köszönhető? Éveleji lendület vagy a futókat elragadta a Kupa „szenvedélye”?

VJ: Is-is. Pilisszentkereszt – év eleji lendület, a Naplás-tónál mindig jó a mezőny, oda pályaversenyzők is jönnek szép számmal. A Pilis Vertikal mezőnyéről a szervező gondoskodik, végül a szári versenyre azok jönnek, akiknek számít a kupasorozat. Egészen közelről ismerek ilyet.

Al-Hajal Sándor (ELTE SE Sashegyi Gepárdok, a verseny abszolút 4. helyezettje):

Bíró Károly Róbert: Ha egy 1-10-ig terjedő skálán kellene értékelned a verseny pályáját, ahol a 10-es a legnehezebb, mekkora pontot adnál rá és miért?

Al-Hajal Sándor: Hét, mert sík, aszfaltos versenyekhez vagyok hozzászokva.

BKR: Véleményed szerint milyen a verseny szervezése, megfelel-e a futók elvárásainak illetve építő kritikaként van-e valahol még javítani való a szervezésben?

AHS: Az útvonaljelölés még egyértelműbb lehetne a magamfajta terep versenyeken kezdő-rutintalan számára is. Amúgy, meg köszönöm szépen a szervezők, önkéntesek munkáját, és a lehetőséget hogy indulhattam.

BKR: Számodra melyik volt a pálya legkihívóbb része, melyet kicsit nehezebben teljesítettél?

AHS: Az utolsó kb. 500 m, mert eltévedtem

BKR: A negyedik helyen végeztél a versenyen. Milyen erősségűek voltak a kihívók, voltak erős párharcok a mezőnyben?

AHS: Így utólag nézve, ha az elejétől fogva versenyzek, akkor Beda Szabi edzőtársammal és barátommal lehet kialakult volna egy jó kis párharc. Varga Joci és Szabó Sanyi barátaim nekem más kávéház.

BKR: Úgy tudom, hogy azok a hegyifutó versenyek, amelyeken elindultál a felkészülésedet szolgálják egy sík félmaratoni jó eredmény eléréséhez. Hogy tudnak szolgálni, felkészíteni ezek a versenyek téged a félmaratonra?

AHS: A szint erősebbé tesz, a terep egyenetlensége miatt sokrétűbb az izommunkám, és a koncentrációm (fókusz), amit így fejlesztek.

BKR: Ez volt a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat 2019-es idényének negyedik versenye. Mik a tervek erre az esztendőre, hol szeretnél végezni a Kupasorozatos mezőnyben?

AHS: Mivel nekem ezek a csodálatos terep versenyek elsősorban edzésként szolgálnak, így helyezésben nem gondolkodok. Inkább saját magammal versenyzek, és természetesen beleadok mindent, hogy teljesítsem a célom.

Az interjúkat készítette:

Bíró Károly Róbert,

a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottságának a tagja 

Bízom benne, hogy ezúttal is sikerült kimeríteni olvasóink kíváncsiságát a válaszokkal, ahol a Trail multiNavigator Ösvényfutóverseny Tavasz résztvevőivel beszélgettem a versenyről. Sorozatunk következő részében a Hegyifutó Félmaratoni Magyar Bajnokságon résztvevő atlétákkal fogok társalogni.

Akiben bármilyen kérdés, kérés merül fel az 5+1 Interjú beszélgetős sorozattal kapcsolatban, az bátran írjon nekem a kapcsolat.bkr@gmail.com e-mail címemre, ahol amint időm engedi válaszolok, javaslatot nyújtok.

A versenyszezonhoz sok sikert és sérülésmentes felkészülést kíván a MASZ / Hegyi- és Terepfutó Bizottsága.